#szörnyesszerda

2021. év elején indítottam azt a heti rendszerességű, szerda reggeli sorozatot, amiben az általam érdekesnek talált japán jókaiokat (yokaiokat) mutatom be a Facebook oldalamon. A #szörnyesszerda lényeihez saját grafika is készült Borzas Kata grafikusnak köszönhetően. Íme néhány kedvencem:

2023-ban a sorozat az 1677-ben megjelent Sokoku Hjakumonogatari, azaz Száz történet különböző országokból című történetgyűjtemény japán vonatkozású elbeszéléseit mutatja be, melyeket Matthew Meyer japán folklórkutató angol nyelvű fordításaiból készítek (eredeti szövegek itt: https://matthewmeyer.net/blog/tags/a-yokai-a-day/ ).

A hjakumonogatarikról azt kell tudni, hogy eredetileg bátorságpróbaként játszották egymás között a szamurájok. Sötétedéskor leültek egy körben és meggyújtottak maguk előtt száz darab gyertyát. A feladat az volt, hogy sorban egyre ijesztőbb rémtörténeteket meséltek, majd minden történet végén elfújtak egy lángot. A korabeli hit szerint az ijesztő történetekkel megidézték a holt lelkeket, akik egyre többen és többen lettek körülöttük, míg sorra kialudtak a fények. Az utolsó, legrémesebb történet végére már minden gyertyát eloltottak, és ilyenkor valami szörnyűség volt várható… vagy az, hogy ki bontja meg félelmében elsőként a kört és menekül fedezékbe.

Ezt a játékot aztán hamar átvették az egyszerű emberek is, olyanná vált, mint nálunk a tábortűz körüli ijesztgetés. Népszerűségének köszönhetően jelent meg 1677-ben az első rémtörténet gyűjtemény, a Sokoku Hjakumonogatari, amely állítja, hogy minden benne szereplő eset valóságos és megtörtént.

A szörnyesszerda jelenleg a Facebook oldalamon érhető el #szörnyesszerda kereséssel.